Gyümölcsök élettani hatása

ALMA

Az alma A,C,E vitaminokat, ásványi anyagokat, béta-karotint illetve antioxidánst tartalmaz. Ezáltal sejtvéd? hatással rendelkezik. Sav és magas pektin tartalma segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Frissít? hatású. El?segíti az emésztést. Er?síti a bélnyálkahártyát. Gyógyítja a hasmenést. Szabályozza a bélműködést. Pektin tartalmának köszönhet?en gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását. 

BODZA

A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, illóolajokat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C, A vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat. Meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkent?ként használják. Kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra, reumás bántalmakra és lázcsillapításra is.

EPER

Nagy mennyiségben tartalmaz  folsavat, valamint A és C vitamint. kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Segíti az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Rendszeres fogyasztása az arcb?rt tisztán tartja, epres arcpakolásokkal csökkenthet? a ráncok kialakulása.

FEHÉR SZŐLŐ

Nagy mennyiségben fordulnak el? benne antocianinok, ellágsav, flavonoidok, kvercetin, pektin, illetve resveratrol. A sz?l?szemek, melyek fitovegyületeket tartalmaznak, csökkentik a stroke, a rák, illetve a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. A mazsoláról, a sz?l?lér?l, valamint a vörösborról is kimutatták, hogy sok betegséggel szemben nyújtanak védelmet. Gátolja a daganatos sejtek szaporodását, védi a tüd?t a környezetben lév? méreganyagokkal szemben, enyhíti a légúti megbetegedések okozta panaszokat.

FEKETERIBIZLI

Számos vitamint tartalmaz: E, B, C,A vitamin el? vitaminját a Béta Karotint. Jelent?s mértékben tartalmaz káliumot, vasat és nátriumot. Ismert lázcsökkent?, izzasztó hatása. Reumás, köszvényes betegségekre is ajánlják.

KÉKSZŐLŐ

Gazdag antioxidáns hatású  flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképz?dés veszélyét. 

Könnyen emészthet?, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhet?en minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a sz?l?cukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és n?i bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.


MÁLNA

Nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort. Vértisztító, csökkenti a magas vérnyomást, a vércukor szintet, segít megszüntetni a menstruációs zavarokat.

MEGGY

Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és B vitaminokat, valamint szelént, kálciumot, káliumot, vasat és magnéziumot. El?segíti a vese és a máj működését, jótékony hatással van a hormonháztartásra, valamint vírusöl? és vértisztító hatású.

NARANCS

Antioxidáns tartalma magas, és sokféle vitamint tartalmaz: C, A, B. Kálim- ,kalcium- és magnéziumtartalma er?síti az immunrendszert. Gyomorer?sít?, étvágynövel? és vértisztító hatású gyümölcs.

ŐSZIBARACK

Kálciumot, magnéziumot, szelént, vasat, karotint tartalmaz. Magas A és C vitamin tartalmú gyümölcs. Magas vitamintartalmának köszönhet?en er?sen antioxidáns hatású gyümölcs. Magas kálciumtartalma csonter?sít? hatású. A kozmetikai ipar egyik fontos alapanyaga hidratáló hatása miatt.